koleksi resepiku...

asslamualaikum semua...lama dah tak berblog...mlas kot.tpi aktiviti memasak tetap cik ila,  puan ila lakukan setiap hari...alkisahnyer semalam masak nasi kunyit , ayam masak merah n acar prune.blik dri kejer dah 6.30 prg...kuarkan stok ayam lam freezer n taw dlu.sesambil mlayan drama teduhan kasih semalam boleh siapkan menu ini untuk suami trchenta..menu ni cukup mudah dan simple.....so nampak tak nampak tak...senang ajer resepi ini...dah dah..byk plak membebel nyer ye tak hehehe... okeh jom siap siaga wahai rakyat jelate...kita memasak hari ini...

nasi kunyit chenta hati, bersama ayam masak merah redzz, and acar prune masam manis...

nasi kunyit cinta hati 

bahan A
-2 pot/cawan beras...(kalo isi rumah ramai masak la lebih yer..jgn ikut ukuran akak nim plakk.kang x cukup plak)
-2 helai daun pandan..di ikat or simpul cam reben
secubit garam
-1 sk kunyit serbuk
-100g daging
-100g bebola daging/ayam/ikan(optional)
-kismis(if suke taruklah lbih...x suka x payah taruk)
bahan B
5 ketul ayam
5 ulas bawang putih.dicincang halus
selabu bawang besar
2sb butter
3 cawan air...
2sb sos tiram
1 sk gula
cara2nyer

  1. basuh beras dengan air biasa sehingga bersih dan toskan
  2. hiris daging halus or cincang,sama gak bebola dipotong empat or kalo mlas campak jer sbjik2 macam tuh
  3. semua bahan2 ni di masukkan ke dalam periuk nasik karen(ricecooker) kalo xder guna periuk biasa pon bole
  4. then untuk bahan2 B. tumiskan bwang besar n bwang putih ni sehingga naik bau,then masukkan ayam tadi, biarkan sekejap,then masukkan air,then masukkan bahan yg selebihnyer..tunggu sampai mndidih jap
  5. toskan air tadi...masukkan kdalam periuk karen anda and masakan nasik kunyit anda....
  6. okey ayam pula ketepikan untuk buat ayam masak merah ler...
ayam masak merah
bahan2
5ketul ayam tadi yg dah ditumis rebus tadi tuu...
4 ulas bawang putih (dikisar)
selabu bwg besar (dikisar)
15 tgkai cili kering(dikisar)
3 sb sos cili
2 sb sos tiram
 sb kicap sotong
1 cawan air
prisa dan garam gula secukup rasa
minyak untuk menumis

cara2nyer
  1. panaskan minyak dan tumiskan bahan2 kisar tadi sehingga kekuningan
  2. masukkan cili kering dan tumis sehingga tiada bau
  3. masukkan soso cili dan sos tomato dan tumis lagi
  4. kemudian masukkan ayam, air,kicap sotong dan perasa secukup rasa...biarkan ia mendidih n pekat sedikit...
  5. sedia untuk di hidang nk sedap tambahkan bawang besar yg dihiris n hirisan cili besau yer...

tadaaaaaaaaaaaaa  semua dah siap..sesambil korg tunggu nasik masak...korg masaklah lauk nimmmm dlu..time manage ment lah katakan sambil mata melilau negok tb...if korg ader tb kat dapur lerr.....okey see u in da next entry untuk resepi acar prune plak....tada

ACAR PRUNE

bahan2
sebijik/sebatang timun
10 bjik prune
20g jeruk mangga kering (optional)
1/2 cwan cuka
3 sb gula
1 sk garam halus
selabu bwg besar dihiris halus
5 tangkai cili padi..nak exta pedas letak lebih yer

care2 nyer...hiris timun nipis2 or ikut kreativi..
then buah prune n mangga kering also hiris halus2 kcik2 comel gitu
then dalam mgkuk berasingan masukkan cuke,gula,garam dan kacau sehingga gram n gula hancur
then masukkan sumua bahan2 tadi..termasuklah ciliu padi yg da dihiris halus...so kacau bagi depa tuh mix
then ready to serve..lagi sedap dibiarkan slama stgah jam..bile perasa dah mresap masuk kdalam timun..boley gak korg nk buat untuk acar nenas n acar kobis...ntti next entry lah yerr

SUP CENDAWAN
BAHAN2 UTAMA
100g cendawan tiram
3 ulas bawang putih
selabu bawang besar
2 sudu besar sos tiram
garam/gula/perasa secukup rase
1 sb minyak untuk mnumis
2 cawan stok ayam (satu cube pati ayam dimix dengan dua cawan air)
kubis, sawi, dan aper2 syur yg di gemari....
dua tangkai daun sup and daun bawang
bawang goreng untuk hiasan
  CARA2

  1. panaskan minyak
  2. separuh daripada cendawan diblend bersama half of bwang besar..dikisar halus yer...gunakan sstok ayam td.
  3.  bawang putih yg dah di racik or dipotong dan ditumis sehinnga naek bau...emmm sedap aromanyer
  4. then masukkan bahan2 yg telah diksar tadi...kacau sekejap ..biarkan ia mereneh sehingga pekat sedikit .masukkan sos tiram...kalau nk pekat bolehlah tambah sesudu kecil tepung jgung...tapi kali ini ila x mo taruk..because untuk dimakan bsama nasik....
  5. kemudian masuukan perisa scukup rasa..biarkan ia mendidih then masukkan sayuran yg lain n lbihan cendawan tadi..then ready tok di mamam..
sedap dimakan bersama nasik..kalo nk dip dgn garlic bread or ape2 lebih sedap ditambahkan sgn tepung jagung...so kuah akan jadi lbh pkat....

SOFT EGGROLL

BAHAN2
DUA BIJI TELUR GRED B
SEDIKIT GARAM HALUS
1 SB MAYONIS
1 SB MINYAK
CARA2
PECAHKAN TELUR KEDALAM MANGKUK
MASUKKAN GARAM DAN MAYONIS KACAU SEBATI
KEMUDIAN PANASKAN KUALI (FRYING PAN).KALU GUNA YG NON STICK DAH X PAYAH GUNA MINYAK DAH..OR LTAK SIKIT AJER....
MASUKKAN SEPARUH DARIPADA ADUNAN KEDALAM PAN DENGAN API  PERLAHAN..TUTUP DENGAN PENUTUP..JGN TRLAMPAU GARING..AGAK2 DAH MASAK N
THEN ANGKAT..DAN GULUNGKANPOTONG HALUS2 N SEDIA UNTUK DI GUNAKAN..BOLEH TABUR ATAS MEE GORENG OR PULUT DSB...

SELAMAT MENCUBE.....

resepi mee bandung hotz...
500g mee kuning
100g daging
100g ayam
50 g bebola ikan/ayam/daging
2 sb cili kring (yg dah dikisar)
2 sb sos toram
2 sb sos tomato
3 cawan stok ayam
2 sb kicap sotong
10 tangkai cili padi..kalu x suka pdas bole kurangkan (dipotong kecik)
4 ulas bawang ptih.....myang halus
selabu bawang besar dimayang halus
minyak untuk menumis
2bijik telur ayam
bahan perasa scukup rase
sayur2 ..sawi, kubis,limau kasturi, daun bwang dan bawang goreng 

cara2nyer

  1. panaskan minyak,kemudian tumiskan bwang putih dan bawang besar sehinga naik bau
  2. masukkan cili kering dan tumis sehingga tiada bau cili, kmudian masukkan sos cili dan sos tomato, kicap sotong masukkan dan daging,kacau sebati
  3. masukkan stok ayam dan biarkan sehinga mendidih,kacau membentuk pusingan kemudian pecahkan telur kedalam periuk dan kacau sehingga telur masak..kmudian boleh ler masukkan sayur.bebola dan cili..
  4. basuh mee anda and toskan...so boleh lah terus masuk lam periuk
  5. angkat dan taburkan daun bwang serta bwang goreng dan limau kasturi..
selamat menjamu seleera yer..sedap dimakaan ketika hari hujann..sejukk campur panas...ntikan resepi lain dari dapur kcil ku....sehingga berjumpa lagi.assalamuailakum..

No comments:

Post a Comment